Mijn geloof….

‘Vaste Rots van mijn behoud’. Een oud kerklied dat een kei van een hit is op internet. Volgens het AD is dit lied op YouTube al meer dan 2 miljoen keer bekeken en beluisterd.

Ik merk dat ik, wellicht heeft het te maken dat ik de 40 ben gepasseerd, terugdenk aan vroeger. Ik word met weemoed vervuld wanneer ik op YouTube massale samenzang beluister. Langzaam en met grote halen de psalmen opheffen. Ik zie mezelf nog achter het orgel zitten en voel de emotie die ik toen ook voelde.
Terugdenken aan vroeger en alle emoties die dat met zich meebrengt.

De afgelopen 20 jaar ben ik in mijn werk als hulpverlener heel wat mensen tegengekomen die worstelen met ‘geloof en vroeger’. Vroeger moest ik…. Vul maar in. Wie ben ik eigenlijk? Wat geloof ik? Geloof ik eigenlijk wel? Is het allemaal wel waar wat me door mijn ouders en de kerk met de paplepel is ingegoten. Misschien bega ik wel een grote zonde als ik niet meer geloof. Bestaat God wel… Wellicht herkenbaar.

Twijfel? Vragen? Worstelingen?
Gefeliciteerd!
Gaaf wanneer het moment is aangebroken dat je vragen gaat stellen, dat je gaat twijfelen….In het ‘normale’ leven twijfelen we allemaal. Blijf ik liggen wanneer de wekker gaat of kom ik eruit? Ga ik op de fiets of met de auto naar het werk? Vindt mijn baas wel dat ik goed presteer? Een leven vol twijfel en daarom niet gek dat ook geloven twijfel met zich meebrengt. In de bijbel wordt trouwens ook volop getwijfeld.
Loop er niet voor weg. Praat erover. Als het goed is zet twijfel je in beweging en kan er iets moois uit voortkomen.

Ik worstel en twijfel nog steeds met regelmaat. Al staat het wel in een ander perspectief, genade.
Genade leert dat je vragen mag stellen. De kern, God en zijn zoon Jezus, is nooit veranderd in mijn zoektocht. In de loop van de jaren is mijn geloof vergroeid met mijn leefwijze. Niet vastgeroest hoor, maar blijvend verrassend. Neem de gesprekken uit de bijbel die Jezus voert met mensen. Jezus als de ultieme coach. Niet goedkoop maar met een ongekende wijsheid en kracht.

Helaas is gebrokenheid een feit met daarin twijfels over ons zelfbeeld, geloof, keuzes, opvoeding en relaties.
Graag wandel en denk ik met je mee hoe je omgaat met kleine en grote vraagstukken.

Mijn geloof bepaalt wie ik ben. Geloof leert me te relativeren. Dat is ook waarom ik graag bezig ben als coach. Wat drijft iemand. Waar is iemand mee bezig.

Geloof is voor mij God. God die er altijd is en met me meeloopt….

 

Deze blog is geschreven door Leo Pronk