Skip to main content

Er zijn van die momenten dat mijn hoofd vol zit met vele gedachten. En ik kan ondertussen zeggen dat die gedachten echt niet allemaal waar zijn. Maar soms duurt het een tijdje voordat ik me daar bewust van ben. En heb ik me dus toch weer laten leiden door zoveel onwaarheden waardoor ik onrust, spanning, angst en onzekerheid ervoer. Ik nam mijn gedachten voor waar aan. Ik geloofde dus wat ik dacht. Bijvoorbeeld ‘ik moet nodig…’, ‘wat ben ik toch een…’, ‘dit is echt stom van me…’. Echter schrijft Paulus in Romeinen 12:3 ‘Denk overeenkomstig het geloof, dat is de maatstaf die God u gegeven heeft’. Het is dus niet geloven wat ik denk, maar denken wat ik geloof.

Angst en onzekerheid
Herken je dat? Dat je hoofd vol zit met allerlei gedachten en dat je die gedachten als waarheid ziet? Dat je er onbewust in mee gaat? Weet dat jij en ik dan niet de enigen zijn. Wij mensen laten ons makkelijk door gedachten meeslepen. We identificeren ons ermee en houden ze voor waarheid. En het is nog volslagen logisch en menselijk ook dat we dit doen. Ergens in ons leven, bij velen al heel vroeg, werden we beroofd van het zelfsprekende en onbevangen vertrouwen in de wereld. Je blijkt niet altijd welkom te zijn. Je krijgt niet altijd wat je nodig hebt. Je krijgt vooral liefde als je iets ‘goeds’ doet. Het is niet altijd veilig.
Al voordat we een jaar of vijf zijn (nog voordat we over zulke dingen nadenken) hebben we de boodschap begrepen: wil je overleven, dan moet je je wapenen. Een strategie ontwikkelen om jezelf te beschermen en overeind te houden. Deze basale angst en onzekerheid om wie we zijn en of we er mogen zijn, is een ideale voedingsbodem voor gedachten die niet kloppen met de werkelijkheid en die strijdig zijn met de waarheid van God. De satan, die grote heerser van het kwaad en de vader van de leugen, gebruikt onze hulpeloosheid en onzekerheid om macht te krijgen in onze gedachten. Hij is erop uit om een wig te drijven tussen ons en Christus.
Laten we die gedachten geen macht geven over ons, laten we ze niet beschouwen als feiten.

Je bent niet wat je denkt
Ook als christen kan ons hoofd een bolwerk zijn van de tegenstander, een broedplaats van leugens. Maar laten we ons er bewust van zijn dat ‘je niet bent wat je denkt’. Onze identiteit wordt niet bepaald door wat we in ons hoofd halen, maar door wat God zegt over hoe wie we zijn. Wij willen ons niet laten leiden door leugen, maar door waarheid! In Johannes 14:6 staat dat Jezus zegt dat Hij de Waarheid is. De Waarheid is dus een persoon die je kunt ontmoeten. En pas in die ontmoeting kunnen wij de Waarheid ontdekken. Jezus verkondigt geen waarheid, maar is de Waarheid.

 

Deze blog is geschreven door Lianne Kooijman